Vertaistuki

Syöpään sairastunut tarvitsee kaiken mahdollisen tuen. Joskus kuunteleva korva ja myötätunto ovat tärkeintä, mitä sairastunut saa.

Pohjois-Savon Syöpäyhdistys välittää vertaistukihenkilöitä ja järjestää erilaisia vertaistukiryhmiä sekä -tapaamisia. Saattohoidon tukihenkilömme voivat auttaa saattohoidossa olevia ja heidän läheisiään.

Vertaistukihenkilö tukee läsnäolollaan

Saman sairauden läpikäynyt osaa tietyissä tilanteissa parhaiten auttaa toista sairastunutta ja hänen läheistään. Vertaistukihenkilöt auttavat sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään voimia ja keinoja elää sairauden kanssa.

Vertaistukihenkilöt ovat joko itse sairastaneet syövän tai he ovat sairastuneen läheisiä.

Tukihenkilöt ovat

• vapaaehtoisia
  • tehtäväänsä koulutettuja
  • vaitiololupauksen antaneita.

Vertaistukea järjestetään tukea etsivän tarpeiden mukaan. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Toiminta perustuu tuettavan ja tukijan tasavertaisuuteen, solidaarisuuteen ja keskinäiseen ymmärrykseen.

Tapaaminen voidaan sopia yhdistyksen tiloihin tai esimerkiksi sairaalaan. Yhteydenpito puhelimella tai verkossa on myös mahdollista. Tukihenkilöt eivät ota kantaa potilaan hoitoihin tai muihin lääketieteellisiin kysymyksiin.

Vertaistukitoimintaa ohjataan ja organisoidaan ammattimaisesti. Pohjois-Savon Syöpäyhdistys kouluttaa tukihenkilöitä säännöllisesti. Voit siis luottaa siihen, että tukihenkilömme toimivat vastuullisesti.

Haluaisitko itsellesi tukihenkilön? Ota yhteyttä yhdistykseen tästä tai täytä lomake

Haluan tukihenkilön

• Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Haluaisitko itse ryhtyä tukihenkilöksi? Vertaistukihenkilöt

Vertaistukiryhmät

Pohjois-Savon Syöpäyhdistys järjestää myös keskusteluryhmiä äskettäin sairastuneille. Ryhmiä järjestetään Siilinjärvellä, Varkaudessa, Kuopiossa ja Nilsiässä. Lue tarkemmin ryhmien kokoontumisista täältä

Keskusteluryhmät ovat ammatillisesti ohjattuja. Ohjaajana toimii syöpäyhdistyksen työntekijä tai muu ammattihenkilö. Ryhmät on tarkoitettu niille äskettäin sairastuneille, jotka tarvitsevat tukea ja haluavat vaihtaa ajatuksia saman kokeneiden kanssa. Tule rohkeasti mukaan!

Lisätietoa voit kysyä yhdistyksestä

Vertaistukea muualla verkossa

Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolla on keskustelufoorumi, jossa voit keskustella nimettömänä muiden sairastuneiden tai muuten syövästä huolestuneiden kanssa.

Keskustelufoorumi

Potilasverkostot: Suomen Syöpäpotilaat ylläpitää epävirallisia potilasverkostoja. Ne ovat avoimia syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen. Suurin osa verkostojen toiminnasta tapahtuu sosiaalisessa mediassa.

Potilasverkostot löydät Suomen Syöpäpotilaiden sivustolta.