Siirry suoraan sisältöön

Hyvyys koskettaa

Jenni Iso-Pietilä

Jenni Iso-Pietilä

Muutettuani Kuopioon huomasin tarvitsevani ihmisiä. Tarvitsevani, jotta voisin tehdä työtäni mahdollisimman hyvin, jotta tuntisin oloni tervetulleeksi ja kotoisaksi. Sitä ihmiset ovat myös tehneet. Tukeneet työtäni tarttumalla kanssani toimeen, vahvistaneet järkeviä tapoja toimia esimerkiksi tiedottamisessa ja kertoneet keihin kannattaa olla yhteydessä. Eikä kyse ole vain yhdestä ihmisestä vaan useasta. Useiden ihmisten hyvyydestä ja halusta auttaa. Halu auttaa ja olla toista kohtaan hyvä, on voima, joka kantaa niin yhteisöissä kuin yksittäisten ihmisten elämässä. Se on jotain, mitä kohti kannattaa pyrkiä.

On liikuttavaa, miten ihmiset haluavat tehdä yhdessä ja antaa parhaansa, osaamisensa ja taitonsa toistensa hyväksi. Olen saanut huomata miten työyhteisö tarvittaessa auttaa, yhteistyökumppanit ottavat arvostaen vastaan, ohjausryhmä antaa tukensa, vapaaehtoiset välittävät ja paikallisosastot ovat tehneet pyyteettömästi työtä kanssani. Siitä jää lämmin ja kiitollinen olo. Se on kuin kevätaurinko, joka lämmittää selkää ja työntää hellästi eteenpäin kohti kesää.

Olen huomannut muutamien kuukausien aikana, että sama hyvyyden voima asuu ammattihenkilöstössä, jotka hoitavat kuolevia ihmisiä. Heistä huokuu halu tehdä työnsä hyvin ja olla inhimillisesti läsnä kuolevalle ihmiselle läheisineen. He haluavat kehittyä ja kasvaa niin ammatillisesti kuin ihmisinä. Hyvyyden voima on vapaaehtoisissa, jotka antavat kuolevalle ihmiselle läheisineen aikaansa.

Samoin kuin kuoleva tarvitsee inhimillistä ja hyvää kohtaamista tarvitsevat sitä kaikki muutkin. Hyvä kohtaaminen muodostuu pienistä asioista, toisen kunnioituksesta, ja siitä, että välittää ja on kiinnostunut. Sitä tarvitsee myös työn ulkopuolella. Ei ole itsestään selvyys, että joku pyytää luokseen, kutsuu luistelemaan tai kahville, mutta sillä voi olla valtava vaikutus sille kuinka viihtyy ja kokee olevansa tervetullut. Saan olla kiitollinen, että olen kokenut Kuopiossa myös tätä. Lopulta niin elämässä kuin kuolemassa pienimmillä asioilla, toisen hyvyydellä, on suurin merkitys. Kuulostaa vähältä, mutta siihen voi kätkeytyä kaikki.