Siirry suoraan sisältöön

Tukihenkilötoiminta

Tukihenkilömme ovat koulutettuja vapaaehtoisia, jotka auttavat sairastuneita ja heidän läheisiään sairauden eri vaiheissa. Koulutamme ja välitämme vertaistukijoita sekä saattohoidon tukihenkilöitä.

Vapaaehtoisia tukihenkilöitä eri elämäntilanteisiin

Tukihenkilömme ovat joko vertaistukijoita tai saattohoidon tukihenkilöitä. Voit saada itsellesi tukihenkilön, jos sinulla tai läheiselläsi on todettu syöpä. Tukihenkilö tarjoaa sinulle kuuntelevan korvan ja myötätuntoa. Tukihenkilö voi auttaa sinua ylläpitämään toivoa ja löytämään voimavaroja selvitä haastavasta elämäntilanteesta. Monet meistä voivat haluta säästää läheisiään huolelta, minkä takia tukihenkilölle voi olla helpompi puhua.

Kaikki tukihenkilömme ovat vaitiolovelvollisia, joten keskustelut ovat luottamuksellisia. Vaitiolovelvollisuus on voimassa myös tukihenkilötoiminnan loputtua. Tukihenkilöt ovat koulutettuja tehtäväänsä eivätkä korvaa läheisen tai ammattilaisen antamaa tukea. Toiminta on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta eivätkä tukihenkilöt ota kantaa vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin.

Tukitapaamisten sisältö suunnitellaan sinun tarpeidesi mukaisesti ja iso osa kohtaamisesta on keskustelua. Voit tavata tukihenkilöäsi kasvotusten esimerkiksi yhdessä ulkoillen tai yhdistyksemme toimitiloissa, puhelimitse tai verkossa.

Vertaistukija tukee läsnäolollaan

Saman sairauden läpikäynyt osaa tietyissä tilanteissa parhaiten auttaa toista sairastunutta ja hänen läheistään. Vertaistukijat auttavat sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään voimia ja keinoja elää sairauden kanssa.

Vertaistukijat ovat joko itse sairastaneet syövän tai sairastavat kroonista syöpää. Vertaistukijana voi myös toimia sairastuneen läheinen.

Vertaistukijat ovat

  • vapaaehtoisia
  • tehtäväänsä koulutettuja
  • vaitiololupauksen antaneita.

Vertaistukea järjestetään tukea etsivän tarpeiden mukaan. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Toiminta perustuu tuettavan ja tukijan tasavertaisuuteen, solidaarisuuteen ja keskinäiseen ymmärrykseen.

Tapaaminen voidaan sopia yhdistyksen tiloihin tai esimerkiksi sairaalaan. Yhteydenpito puhelimella tai verkossa on myös mahdollista. Vertaistukijat eivät ota kantaa potilaan hoitoihin tai muihin lääketieteellisiin kysymyksiin. Lue lisää vertaistukijana toimimisesta täältä: Vertaistukihenkilö.

Vertaistukitoimintaa ohjataan ja organisoidaan ammattimaisesti. Pohjois-Savon Syöpäyhdistys kouluttaa tukihenkilöitä säännöllisesti. Voit siis luottaa siihen, että vertaistukijamme toimivat vastuullisesti.

Vertaistukija Riitta: Vertaistukitoiminta ei ole vakavan sairauden kauhukokemusten vertailua
Lue kirjoitus tästä

 

Vertaistukiryhmät

Pohjois-Savon Syöpäyhdistys järjestää myös keskusteluryhmiä äskettäin sairastuneille. Ryhmiä järjestetään Siilinjärvellä, Kuopiossa, Keiteleellä ja Iisalmessa. Lue tarkemmin ryhmien kokoontumisista täältä.

Keskusteluryhmät ovat ammatillisesti ohjattuja. Ohjaajana toimii syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja tai koulutettu vertaisohjaaja. Ryhmät on tarkoitettu niille äskettäin sairastuneille, jotka tarvitsevat tukea ja haluavat vaihtaa ajatuksia saman kokeneiden kanssa. Tule rohkeasti mukaan!

Lisätietoa voit kysyä yhdistyksestä.

Vertaistukea verkossa

Potilasverkostot: Suomen Syöpäpotilaat ylläpitää epävirallisia potilasverkostoja. Ne ovat avoimia syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen. Suurin osa verkostojen toiminnasta tapahtuu sosiaalisessa mediassa.

Potilasverkostot löydät Suomen Syöpäpotilaiden sivustolta.

TOIVO-vertaistukisovellus

Toivo-vertaistukisovellus on ohjelma, joka tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammaisille ja heidän omaisilleen. Sovellus on kehitetty kumppanuustoimintana yhdessä OLKA-toiminnan, HUSin (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) ja EJY ry:n välillä. Toivo-vertaistukisovellusta voi käyttää puhelimella tai tietokoneella. Se on ladattavissa sovelluskaupoista tai sitä voi käyttää verkkoselaimella.

Toivo-sovellus on maksuton ja sitä voi käyttää myös anonyymisti. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla. Toivo-sovelluksen vertaistukijat ovat luotettavia, koulutettuja ja sitoutuneita vaitioloon myös sen jälkeen, kun lopettavat vertaistukijoina. Palvelu perustuu kahdenkeskiseen vertaistukeen.

Sovelluksessa on tietoa vertaistukea järjestävistä kansalaisjärjestöistä ja niiden tapahtumista.

Lisätietoa Toivo-sovelluksesta sekä linkki Toivo-verkkoselaimeen OLKAn sivuilta: https://olkatoiminta.fi/toiminta/.

Saattohoidon tuki

Saattohoidon vapaaehtoinen tukihenkilö on rinnalla kulkija sairauden palliatiivisessa ja/tai saattohoidon vaiheessa niin sairastuneelle kuin hänen läheisilleen.

Saattohoidon tukihenkilö on kiireettömästi ihmisen vierellä

Tukihenkilö on vierellä kulkija palliatiivisessa ja/tai saattohoidossa olevalle ihmiselle ja hänen läheisilleen. Hän toimii aina tuettavan ehdoilla ja keskustelut hänen kanssaan ovat ehdottoman luottamuksellisia. Vapaaehtoinen tukihenkilö tuo turvaa ja lohtua kiireettömästi. Tukihenkilö on valittu huolella haastattelujen perusteella ja hän on saanut tehtäväänsä koulutuksen. Hän ei korvaa ammattilaisen tai läheisten antamaa tukea vaan hän toimii tavallisen ihmisen taidoin. Tukihenkilö sitoutuu jatkuvaan oppimiseen, koulutukseen ja toiminnanohjaukseen. Tukihenkilö on allekirjoittanut vaitiololupauksen.

Tukihenkilön tehtäviin voi kuulua keskustelu ja kuuntelu, vierellä oleminen, lohduttaminen sekä läheisille hengähdystauon antaminen. Tukihenkilö voi esimerkiksi rasvata käsiä tai jalkoja, lukea, katsella valokuvia tai jotain muuta mitä tuettava toivoo.

Saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kehittämishanke

Olemme käynnistäneet yhdessä Pohjois-Savon hyvinvointialueen kanssa (Ikääntyneiden palvelut, Perus – ja Osastopalvelut, Syöpäkeskus/Palliatiivinen poliklinikka) saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kehittämishankkeen vuosille 2023–2025. Hankkeen tavoitteena on kehittää ja juurruttaa saattohoidon vapaaehtoistoimintaa koko Pohjois-Savon alueella, kohdentaen toiminta Kuopion, Iisalmen ja Varkauden alueille sekä myöhemmin laajentaen muualle Pohjois-Savoon. Tavoitteena on myös luoda hyvät yhteistyörakenteet toimintayksiköiden kanssa sekä rekrytoida, kouluttaa ja perehdyttää vapaaehtoisia toimintaan.

Saattohoidon tukihenkilöt toimivat tällä hetkellä Kuopiossa ja Iisalmessa. Varkaudessa toiminta käynnistyy elokuussa 2024.

Haluatko tukihenkilöksi?

Haluatko toimia merkityksellisessä vapaaehtoistehtävässä? Onko sinulla aikaa ja halua olla tukena sairauden palliatiivisessa ja saattohoidon vaiheessa? Koulutamme tukihenkilöitä tarpeen mukaan ja kaikki hakijat haastatellaan ja sopiviksi katsotut henkilöt koulutetaan tehtävään. Yhdistys tukee tukihenkilön jaksamista tarjoamalla säännöllisesti toiminnanohjausta, täydennyskoulutuksia sekä virkistystapahtumia.

Hankekoordinaattori
Anne Rautiainen
puh. 044 523 6996
anne.rautiainen@pohjois-savonsyopayhdistys.fi

Kysely

Syöpäjärjestöjen tukihenkilöt toimivat sairastuneen tai hänen läheisensä tukena sairauden eri vaiheissa joko vertaistukijana tai saattohoidon tukihenkilönä.

Oletko sinä saanut tukea Syöpäjärjestöjen vapaaehtoiselta tukihenkilöltä? Haluatko jakaa kokemuksesi saamastasi tuesta? Palautteesi on meille tärkeä.

Voit jättää anonyymin palautteen osoitteessa: https://bit.ly/PalauteTuesta

 


Haluaisitko itsellesi tukihenkilön? Ota yhteyttä yhdistykseen tästä tai täytä lomake

Haluan tukihenkilön

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Täyttämällä ja lähettämällä tämän lomakkeen annat luvan tietojesi tallentamiseen yhdistyksen tukihenkilötoiminnan rekisteriin. Kaikkia antamiasi tietoja käsitellään luottamuksellisesti. 

Tukihenkilötoiminnan tietosuojaseloste