Siirry suoraan sisältöön

Periytyvyysneuvonta

Perinnöllisyysneuvonnan tarkoituksena on selvittää, onko henkilöllä perinnöllinen syöpäalttius eli tavallista suurempi riski sairastua syöpään. Nykyarvioiden mukaan perinnöllinen alttius liittyy vain pieneen osaan eli noin kymmeneen prosenttiin tavallisista syövistä.

Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen periytyvyysneuvontaa antaa siihen koulutettu sairaanhoitaja, joka tarvittaessa ohjaa jatkoselvityksiin lääkärille.

Periytyvyysneuvonnassa tarkastellaan sitä, onko henkilön periytyvää syöpäalttiutta syytä selvittää tarkemmin. Neuvonta on maksutonta ja tarkoitettu kaikille, syöpäyhdistyksen jäsenyyttä ei vaadita.

Lue lisää syövän perinnöllisyydestä Kaikki syövästä -sivustolta

Sukupuu havainnollistaa riskiä

Periytyvyysneuvonnassa sairaanhoitaja kysyy asiakkaalta syöpätapausten määrää suvussa. Olennaisia ovat tiedot neljästä sukupolvesta: itse asiakkaasta, hänen vanhemmistaan ja isovanhemmistaan, asiakkaan omista lapsista sekä sisaruksista, sedistä, enoista ja tädeistä. Tietojen pohjalta hoitaja piirtää sukupuun, joka havainnollistaa perinnöllisen syövän riskiä.

Varaa aika yhdistyksestä periytyvyysneuvontaan

Voit kysyä askarruttavista asioista myös Syöpäjärjestöjen maksuttomasta neuvontapalvelusta. Voit soittaa sinne maksutta, lähettää sähköpostia tai jutella hoitajan kanssa chatissa.

Valtakunnallisen neuvontapalvelun yhteystiedot 

 


Lue lisää henkilötietojesi käsittelystä syövän periytyvyysneuvonnassa

Periytyvyysneuvonnan tietosuojaseloste