Siirry suoraan sisältöön

Kevätaurinko herättelee – nauti turvallisesti auringossa

Heidi Kolehmainen

Heidi Kolehmainen

On mukava herätä kevään ensimmäisten auringonsäteiden kutittaessa nenänpäätä sälekaihtimien välistä ja huomata, että kappas olemme menossa kohti kesää. Nyt on jo saatu nauttia monista hienoista aurinkoisista päivistä, mitkä antavat mielelle energiaa.

Niin ihana kuin aurinko onkin, on hyvä muistaa auringolta suojautuminen maaliskuusta alkaen, aina elokuun loppuun saakka. Auringon ultravioletti eli UV-säteily, ihon toistuva palaminen ja elinikäinen aurinkoaltistus lisäävät ihosyöpien riskiä. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein. Auringosta saa iloita kohtuudella muistamalla kolme keskeistä suojautumisen keinoa: varjo, vaatteet ja voide.

Kesäaikaan vetäydy varjoon erityisesti keskipäivän auringon aikaan. Vuorokauden UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11-15. Suojaudu kevyillä, väljillä vaatteilla. On hyvä, jos hihat ulottuvat kyynärpäihin ja shortsit tai hame polviin. Suosi mieluummin väljiä kuin ihonmyötäisiä vaatteita. Leveälierinen hattu suojaa kasvot, niskan ja korvat.

Kevätauringosta nauttiminen onnistuu suojaamalla kasvot aurinkovoiteella ja leveälierillisellä hatulla. Aurinkovoiteen suojakerroin (SPF) suositus aikuisille ja lapsille on vähintään 30. Lapsilla suojakertoimen on hyvä olla korkeampikin (50). Huomaathan, että jos et laita voidetta riittävästi, voiteen teho voi heikentyä jopa puoleen. Siksi on parempi valita korkeampi suojakerroin. Tarkista, että käyttämäsi voide suojaa sekä UVA-säteilyltä että UVB-säteilyltä. On hyvä muistaa, että aurinkovoiteella ei saa pidentää auringossa oloaikaa. Suojakerroin (SPF) kertoo aurinkovoiteen kyvystä estää UVB-säteilyn aiheuttamaa ihon palamista. Yleensä aurinkosuojatuotteet säilyvät noin vuoden avaamisesta. Älä säilytä voidetta auringonpaisteessa, sillä monet aurinkosuojainmolekyylit hajoavat helposti kuumassa

Silmätkin saavat osansa säteilystä, joten silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla ja lierillisellä hatulla aurinkoisella säällä.

Mistä tiedän, mikä on tämän päivä auringon ultravioletti-indeksi? Auringon ultravioletti-indeksin määrää päivittäin on helppo seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilta tai lataamalla palvelu kännykkään.

Lisätietoja turvallisesta aurinkokäyttäytymisestä saat Syöpäjärjestöjen sivuilta: https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/aurinko/

Kuva: UV-indeksin voimakkuus Suomessa, Syöpäjärjestöt

Nautitaan tulevista kevään ja kesän väreistä auringossa terveellisesti nauttien!

 

Kirjoitus julkaistu alkuperäisenä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen verkkosivuilla:

https://www.psshp.fi/sairaanhoitopiiri/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistaminen/tiesitko-etta…