Siirry suoraan sisältöön

Kuljetaan yhdessä tämä matka – saattohoito osana elämää

Jenni Tabell

Jenni Tabell

Harjulan sairaalan sisäpihalla palaa sydämenmuotoinen kynttiläasetelma. Olemme kokoontuneet yhteen juhlistamaan ja muistamaan 10 vuotta täyttävää saattohoitotyötä Kuopiossa. Kynttilät on sytytetty edesmenneille, ja salissa soivat saksofonin sävelet.  

 

Saattohoito Kuopiossa 10 vuotta -tapahtuma järjestettiin Harjulan sairaalassa keskiviikkona 1.9.2021. Kymmenen vuotta sitten Lehtola-saattohoitokoti aloitti 8-paikkaisena, ja nyt koti on 15-paikkainen. Tällä hetkellä Lehtolakoti sijaitsee Harjulan sairaalan Lehtola-rakennuksen ylimmässä kerroksessa, ja sen ikkunoista aukeavat näkymät Savilahdelle. 

 

Saattohoito on oleellinen osa hyvää elämää. (Kuntapoliitikko Pekka Kantanen) 

 

Saattohoito tapahtuu elämän loppuvaiheessa. Saattohoitopäätös on ajankohtainen silloin, kun ihminen on vaikeasti sairas eikä parantavaa hoitoa enää ole. Saattohoito on osa palliatiivista eli oireenmukaista hoitoa, jossa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon sekä psyykkisen että fyysisen kärsimyksen lieventäminen. Saattohoidon tavoitteena on hyvä kuolema ja hyvä kuolemaa edeltävä aika. 

 

Saattohoitotyötä tehdään aina yhteistyössä, tätä ei kukaan tee yksin. (Osastonlääkäri Hanna Seppä) 

 

Saattohoito ei koske vain saattohoitopäätöksen saanutta ihmistä. Sekä saatettava että saattaja ovat tärkeässä asemassa. Yhteistyö on keskeinen osa saattohoitoa, ja yhteistyötä tehdään moniammatillisesti niin potilaan, omaisten, lääkärin, hoitajien kuin muiden tahojen kanssa. Tätä yhteistyötä tehdään kuunnellen ja sydämellä. Ei olekaan lainkaan tavatonta, että Lehtolakodissa voi nähdä hoitajan, laitoshuoltajan, sairaalapapin tai vapaaehtoisen halaavan potilaan tai omaisen kanssa. Saattohoitokoti on koti, jossa on aito, lämmin ja välittävä tunnelma. Kukaan ei jää yksin. 

 

Elämänlaadun ylläpitäminen on niiden asioiden korostamista, jotka ovat hyvin ja niiden tukemista, joihin tarvitaan apua. (Apulaisosastonhoitaja Tarja Heikkinen) 

 

Vaikka saattohoito kuuluu elämän loppuvaiheeseen, saattohoito on osa elämää. Kuoleman läheisyydestä huolimatta potilashuoneissa ja käytävillä on elämää: Kauniita asetelmia, musiikkia, naurua, puheensorinaa ja helliä kosketuksia. Jossain huoneessa voi kuulua myös lemmikin tassujen tömähdyksiä. Halutessaan omaiset voivat yöpyä Lehtolakodissa läheisensä luona. Potilashuoneiden lisäksi osastolla on kotoisasti sisustettu olohuone, jossa voi viivähtää hetken omassa rauhassa, syödä eväitä, juoda kahvia, leikkiä tai katsella kaunista järvimaisemaa. 

 

Toipuminen tapahtuu aina yhdessä toisten ihmisten kanssa. (Sairaalapastori Sari Kärhä) 

 

Suru on lähtemätön osa saattohoitoa. Sekä potilaan että omaisten itkulle, kysymyksille ja pohdinnoille on tilaa niin saattohoidon aikana kuin saattohoidon päätyttyä. Läheisen kuoltua ja saattohoidon päätyttyä Lehtolakodissa on järjestetty erityisiä muistoiltoja omaisille, joiden läheinen on viettänyt elämänsä viimeiset hetket täällä. Joskus iltoihin tuleminen on tuntunut omaisista henkisesti raskaalta, mutta lopulta iltaan osallistuminen on suurimmaksi osaksi koettu myönteisenä kokemuksena. Puhuminen, kuunteleminen ja vertaistuki auttoivat surussa sekä matkalla elämässä eteenpäin, läheisen kuolemasta kohti uutta elämänvaihetta. 

 

Saattohoito on rinnalla kulkemista ja lähimmäisenrakkautta parhaimmillaan. (Piispa Jari Jolkkonen) 

 

Harjulan sairaalan sisäpihan kynttiläsydän sykkii elämän keskellä. Saattohoito on osa elämää, jota kuljetaan yhdessä. Se on loppuvaiheen elämän mahdollisimman hyvää ja kivutonta toteuttamista, puhumista ja kuuntelemista sekä hyvään kuolemaan saattamista. Lehtolakoti on koti, jossa saa kuolla ja luopua turvallisesti. Kuljetaan yhdessä tämä matka. 

 

Jenni Tabell 

Kirjoittaja on Harjulan sairaalan sairaalapappi. 

Sitaatit ovat otteita Saattohoito Kuopiossa 10 vuotta -tapahtuman puhujien puheenvuoroista.