Siirry suoraan sisältöön

Syöpään sairastuneen nuoren ystävänä

Kiia Nykänen

Kiia Nykänen

Yksi tärkeistä tukijoista syöpää sairastavalle nuorelle on ystävät. Joskus syöpää sairastava nuori jää kuitenkin yksinäiseksi, koska nuoren ystävät eivät välttämättä uskalla olla yhteydessä syöpään sairastuneeseen, koska he eivät tiedä mitä hänelle kannattaisi tai kuuluisi sanoa. Syöpää sairastavan ystävänä kannattaa kuitenkin muistaa, että aina ei tarvitse sanoa mitään. Sairastavalle tärkeintä on se, että ystävä on läsnä ja valmis kuuntelemaan häntä missä tilanteessa tahansa.

Yksi syy ystävien ja syöpää sairastavan välisen yhteydenpidon loppumiseen on jo aiemmin mainitsemani tietämättömyys mitä sairastuneelle nuorelle voi ja- ei voi sanoa. Nuoren ystävä saattaa miettiä voiko hän kertoa syöpää sairastavalle kivoista ja iloisista asioista, mitä hän on tehnyt, ettei syöpää sairastavasta tunnu pahalle, jos hän ei ole itse pystynyt tekemään samanlaisia asioita. Tarinat kivoista tapahtumista ja asioista, voivat kuitenkin tsempata sairastunutta, ja antaa uskoa, että hänkin pääsee joku päivä tekemään samanlaisia asioita.

Syöpää sairastavan lisäksi tukea tarvitsevat myös sairastavan läheiset ja ystävät. Läheisenä/ystävänä oleminen syöpää sairastavalle on rankkaa. Omista ajatuksista on tärkeää puhua jollekin, etteivät ne jää pyörimään vain oman pään sisälle. Nuorille esimerkiksi koulun tarjoaman ammattiavun pyytäminen voi olla hankalaa, mutta vertaistuki voi olla nuorille keino käsitellä omia tuntemuksiaan, koska siinä toinen osaa asettua samaan asemaan ja tietää minkälaisia ajatuksia läheinen voi käydä läpi.

Nuoren sairastuminen syöpään saattaa herättää ajatuksia terveydestä muissa nuorissa. Sairastuminen laittaa muut nuoret ajattelemaan sairautta omalle kohdalleen. Ennen joidenkin vitsailun aihe muuttuu todelliseksi sairaudeksi, jota sairastaa lähipiirissä oleva nuori ihminen. Tämä voi saada nuoret miettimään omia valintojaan syövän ennaltaehkäisemiseksi. Syöpä nuoren lähipiirissä muuttaa usein myös omia arvoja. Terveyttä voidaan ruveta arvostamaan uudelta kantilta, samoin myös läheisiä ja perhettä.

Minä olen itse ollut syöpää sairastavan nuoren ystävä. Kukaan ihminen ei ole samanlainen, joten monet ihmiset kokevat asiat monin eri tavoin. Tämä teksti on kirjoitettu minun omien havaintojeni ja kokemusteni perusteella, joten toivon että se antaa jollekin uusia näkökulmia etenkin nuorena syöpää sairastavan läheisenä olosta.