Siirry suoraan sisältöön

Syöpäjärjestöt: Haluaako hallitus syöpäsairaat päivystyksiin?

Syöpäjärjestöt: Haluaako hallitus syöpäsairaat päivystyksiin?

 

Sotejärjestöjen avustuksiin kaavailtu mittava ja hätäisesti valmisteltu leikkaus on hallitukselta hölmöläisen peiton jatkamista, toteaa 12 alueellista syöpäyhdistystä ja viittä potilasjärjestöä edustava Syöpäjärjestöt.

– Suomessa sairastuu syöpään yli 36 000 ihmistä vuosittain. Kaavailtu leikkaus olisi leikkaus juuri niistä palveluista, joita hyvinvointialueet eivät tälläkään hetkellä pysty heille tarjoamaan riittävästi: psykososiaalisesta tuesta, kriisityöstä, neuvontapalveluista ja kuntoutumista tukevasta toiminnasta. Nopea ja oikea-aikainen järjestöjen tarjoama tuki auttaa syöpään sairastuneita selviämään arjesta, eivätkä he silloin kuormita sotepalveluja tai ruuhkauta päivystyksiä, toteaa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Juha Pekka Turunen.

Syöpäjärjestöissä sairastuneita tukevat sekä ammattilaiset että vapaaehtoiset. Vapaaehtoistoiminta ei toteudu itsekseen vaan vapaaehtoiset tarvitsevat ammattimaista koulutusta ja koordinointia.

Leikkaus järjestöiltä on suora leikkaus sairastuneiden vertaistuesta ja saattohoidon tukihenkilöistä.

– Syöpäjärjestöt toteuttavat sitä toimintaa, mitä syöpään sairastuneet ja heidän läheisensä tarvitsevat, ja juuri sitä toimintaa meiltä odottavat myös jo entuudestaan resurssipulasta kärsivät ammattilaiset. Jos Syöpäjärjestöjen tuen piirissä tällä hetkellä olevat kymmenet tuhannet sairastuneet ja läheiset jäävät ilman tukea, on odotettavissa valtava lisäpaine jo entuudestaan ruuhkaisiin palveluihin ja päivystyksiin, Turunen arvioi.

Yhteyshenkilöt
Juha Pekka Turunen
Pääsihteeri
Puh:
050 571 4577
juhapekka.turunen@cancer.fi

Sarianne Hartonen
Yhteiskuntasuhdepäällikkö
Syöpäjärjestöt
Puh:
050 329 6052
sarianne.hartonen@cancer.fi

Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta. 
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja kuusi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.

www.syöpäjärjestöt.fi

www.kaikkisyövästä.fi

www.ilmansyöpää.fi

www.syoparekisteri.fi

www.syopasaatio.fi